Hur jag plåtar

Innan plåtningen

Vi sätter gemensamnt en idé eller tema för plåtningen samt bokar plats och tid.

Innan vi börjar plåta fyller vi båda i en så kallad modellrelease där vi kommer överens om hur bilderna får användas. Min grundinställning är att bilderna får användas av modellen överallt så länge de inte säljs.
Jag kommer att använda bilderna på min website, på sociala medier och eventuellt som bidrag i fototävlingar/-utställningar. Jag får inte heller sälja bilderna såvida vi inte kommit överens om något annat.

Genom hela processen vill jag väldigt gärna att modellen uttrycker sina egna önskemål, förväntningar och idéer.

Under plåtningen


När jag fotograferar vill jag att modellen ska känna sig trygg och bekväm. Om du som modell vid något tillfälle vill avbryta så gör vi det på en gång.

Jag försöker att visa bilderna under tiden vi plåtar (antingen i kameran eller via Ipad) så att modellen får en tidig möjlighet att se resultatet och kan bekräfta att det är rätt typ av bilder.

Efter plåtningen


Efter att vi plåtat laddar jag upp alla bilderna (exkl testbilder eller uppenbart dåliga bilder) och skickar över en länk.
Dessa bilder är helt obehandlade (ingen retusch, beskärning etc).

I nästa steg väljer jag ut ett gäng bilder som jag tycker är bra och skickar över en ny länk.
Via länkarna kan du som modell logga in med ditt facebook-konto och markera de bilder du gillar samt lägga till ev kommentarer (t.ex “Hur skulle den gär set ut i svartvitt?”, “Den här bilden var fin, men jag har en fläck på tröjan, går den att ta bort?”)

Exempel på urval av bilder finns här: https://adobe.ly/2vgpH3O

Slutligen kommer vi gemensamt överens om 10-20 bilder som vi båda gillar och där jag gör retusch på dessa.
De slutliga bilderna kommer jag att ladda upp på en ny länk (eller till Dropbox, Onedrive el dyl).
Vi delar inga bilder på sociala medier förrän vi båda är överens om att det är OK.

I min retusch brukar jag normalt fixa till ljus/kontrast/färgton, beskära till lämpligt format/utsnitt, plocka bort blemmor och utslag på hud; fläckar på kläder samt försiktigt jämna ut hy.
Jag manipulerar sällan bilder i Photoshop (t ex göra magen mindre, bröst större etc) och gör det endast i samråd med modellen.